Botanik yanısıra "nihayet" sözcüğünün İngilizcesini de öğrenmiş oldunuz işte. :) Güzel açılmaya başladı artık, birkaç dakikada bir yeni bir sinek gelip, şaşırıyor. Onlar için, güzel bir fırın kokusuyla dolu fakat boş bir odaya girmek gibiymiş her halde.
There are other things happening in the garden as well; some of them even small good but this one doesn't: A nice orange-red honeysuckle is in bloom, only a few this year as it was only planted this spring, but it's a nice hint of things to come. The red/orange honesuckles are all American natives as far as I know, and all are scentless. The reason is that they are not pollinated by bees, which are attracted by scents, but by hummingbirds. Wherever you find naturally-occurring red honeyuckles, you will find hummingbirds as well.
Sonuçta bahçede başka gelişmeler de var, hatta bazıları hoş kokulu bile. Fakat bu değil. Turuncu/kırmızı renkli bir hanımeli de açmış, bu ilkbaharda ekildiği için az açtı fakat gelecek yılların bir önizlemesi hiç olmasa. Bildiğim kadarıyla bütün kırmızı hanımelleri Amerika'dan geliyor ve hepsi kokusuz. Neden mi? Bu çiçekler, kokulardan çekilen arılardan değil, sadece Kuzey ve Güney Amerika'da bulunan arıkuşlarından tozlaşılıyor. Yani bu hanımellerinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde mutlaka arıkuşları da bulunur.
Another favorite of mine just opened spectacularly today - the thuggish but beautiful Passiflora caerulea or blue passionflower. The scent of the flowers on their first day is intoxicating and it always leaves me thinking, "there must be a way to get this scent into a drink." I even tried steeping some once but it didn't work... The second day they are scentless. If you want to cut one to float in a bowl, look at the pistils first. If they are pointing down as in these flowers, you will enjoy it for 2 days. The second day, as the anthers open, the pistils fold up to avoid self-pollination. If you cut t at this stage, it will be closed by afternoon.
Çok sevdiğim bir başka çiçek de bugün gösterişli bir açılış yaptı - arsız fakat güzel Passiflora caerulea, yani Çarkıfelek. İlk açtığı günde çiçeklerin kokusu büyüleyici olup, hep "keşke bu kokuyu bir içeceğe aktarmak için bir yöntem olsa" diye düşündürüyor beni... Hatta demlemeyi denedim fakat nafile. İkinci günde kokusu yok. Evde bir tasta yüzdirmek için kesmeyi düşünüyorsanız, birinci günde kesin. Kokusu yanı sıra, üç pistilleri (dişilik organları) fotoğraftaki gibi aşağıya doğru yönelmişse yeni açmış demektir. İkinci günde ise ercik başları polenlerini bırakırken pistiller, aynı çiçekten polen almamak için yukarıya katlanıyorlar. Bu halde keserseniz, akşama kadar bile açık kalmaz.
2 comments:
The first time I saw passionflower was in your backyard in Seattle. I'll grow some next year.
I was cleaning out my garage this last weekend and found a photo of you, Lowell Brodersen and I.
Peter Clausen
Hi Peter! Nice to see you on!
Yeah, that was a really nice selection, larger flowers than most. If you decide to grow some, think hard before you plant...they send up lots of suckers!
Post a Comment